Μια σημαντική αρμοδιότητα του επιχειρηματία είναι να μπορεί να χτίσει αποτελεσματικά μια ομάδα από ανθρώπους και να τους κατευθύνει προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Τα 6 απαραίτητα σημεία για να το πετύχει αυτό είναι τα παρακάτω:
- Η επιχείρηση να έχει ένα σκοπό ξεκάθαρα διατυπωμένο και με σαφήνεια. Θα πρέπει ο επιχειρηματίας να επαναλαμβάνει και να υπενθυμίζει τον σκοπό συχνά στους υπαλλήλους του και να φροντίζει να τον γνωρίζουν και να τον ακολουθούν όλοι. Θα πρέπει να αποτυπώνεται γραπτώς και σε εμφανές σημείο, όχι μόνο για το κάθε άτομο που εργάζεται εκεί αλλά και για τον οποιοδήποτε επισκέπτη.
- Ενεργή συμμετοχή όλων των ατόμων. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντάς τους το δικαίωμα να εκφέρουν τις απόψεις τους και τις γνώμες τους για θέματα που αφορούν το πόστο τους και την πορεία της εταιρείας.
- Δέσμευση από όλα τα άτομα να ακολουθήσουν τον σκοπό, τις εντολές και την πολιτική της εταιρείας ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους απόψεις και πεποιθήσεις.
- Συντονισμός των ενεργειών του προσωπικού. Σε αυτό συμβάλλει αποτελεσματικά η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου οργανογράμματος με συγκεκριμένη περιγραφή των πόστων του καθενός που εργάζεται μέσα στην επιχείρηση.
- Συχνές συναντήσεις με το προσωπικό της επιχείρησης. Θα πρέπει να προγραμματίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συγκεντρώσεις όλου του προσωπικού της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή ενισχύει το “δέσιμο” μεταξύ τους. Αυξάνει το αίσθημα της ομαδικότητας και αναζωπυρώνει το κοινό όραμα που κάποιες φορές με την καθημερινότητα ξεχνιέται.
- Η επίτευξη συμφωνιών σε όλα τα κλιμάκια μιας επιχείρησης. Η πρωταρχική αιτία που οδηγεί την επιχείρηση στην συρρίκνωση είναι η ύπαρξη διαφωνιών που επικρατούν ανάμεσα στα διοικητικά στελέχη της. Σε όποιο επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν διαφωνίες, η επιχείρηση οδηγείται σε αποδιοργάνωση και αποπροσανατολισμό. Κυριαρχούν διαμάχες, προστριβές και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών της. Δεν υπάρχει συντονισμένη πορεία. Όποιο πρόγραμμα προωθείται από τα υψηλότερα κλιμάκια της επιχείρησης συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, συχνά μη φανερά στην ομαλή εφαρμογή του στα χαμηλότερα. Αυτό εκδηλώνεται είτε με μη συμμόρφωση είτε με ψευδείς αναφορές προς τους προϊσταμένους.
Σε κάθε περίπτωση όταν διαπιστώνετε ότι υπάρχουν διαφωνίες στην επιχείρησή σας θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά δίχως καθυστέρηση. Μην αναβάλλετε να τις χειριστείτε. Μια διαφωνία σημαίνει ότι κάτι άλλο είχε ειπωθεί και συμφωνηθεί το οποίο στη συνέχεια παραβιάστηκε και πρέπει να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά οτιδήποτε προσπαθείτε να εφαρμόσετε θα έχει την βάση του σε προηγούμενες διαφωνίες. Η επίλυση αυτής της κατάστασης έγκειται στο να βρείτε ποιές συγκεκριμένες παρελθοντικές συμφωνίες παραβιάστηκαν και πότε ακριβώς συνέβει αυτό.
Μόνο υπό καθεστώς συμφωνίας μεταξύ των μελών είτε μιας οικογένειας είτε μιας ομάδας, μπορεί να επιτευχθεί ευθυγράμμιση των ενεργειών για την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι συμφωνίες πετυχαίνουν μελλοντικές δράσεις από όλα τα μέλη της ομάδας, επιτρέπουν την ολοκλήρωση πολύπλοκων διαδικασιών, αποφάσεων και προγραμματισμού και αυξάνουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της.
Έτσι καταφέρνετε να πετύχετε υψηλότερη παραγωγικότητα από την ομαδική εργασία. Η ισορροπία και η αρμονία σε μια επιχείρηση είναι πραγματικά ανάλογη με το ποσοστό συμφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους της καθώς και της αμοιβαίας δέσμευσης από πλευράς του επιχειρηματία αλλά και του προσωπικού του προς την κοινή τους πορεία στην επιχείρηση.